Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

"H αυτοπροσωπογραφία ενός ρεπόρτερ"

"Παρατηρείτε κάποια κρίση στην αγορά των μέσων ενημέρωσης στην Πολωνία;

Δεν νομίζω πως τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης υφίστανται κάποιο είδος ξεχωριστής κρίσης. Η κατάστασή τους αντικατοπτρίζει την κατάσταση της κοινωνίας. Όταν λέμε πως κάποιος βουλευτής δεν έχει επίπεδο, πρέπει να θυμόμαστε πως εμείς τον εκλέξαμε με δημοκρατικές διαδικασίες. Είναι αίμα απ'το αίμα και οστό απ'τα οστά της κοινωνίας μας. Δεν έχουμε σε ποιον να ρίξουμε ευθύνες.

Επιστρέφουμε στο σημείο εκκίνησης, στην κατάσταση των πανεπιστημίων μας, των σχολείων μας, ολόκληρου του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Είναι απαραίτητη η εκπαίδευση μιας αστικής κοινωνίας, ή μιας κοινωνίας που να μπορεί να θέλει να αντιδρά. Όταν το κακό κανάλι θα βρει απέναντί του έναν συνειδητοποιημένο αποδέκτη που δεν έχει όρεξη να χαζεύει ανόητα προγράμματα ή να διαβάζει κακά βιβλία, θα πρέπει να αλλάξει το προφίλ του ή να χαθεί, αφού δε θα βρίσκει διαφημιστές."


Πριν δύο εβδομάδες περίπου τελείωσα το βιβλίο "Αυτοπροσωπογραφία ενός ρεπόρτερ" του Ρίτσαρντ Καπισίνσκι, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Είναι ένα μικρό βιβλίο- ούτε 200 σελίδες- με διάφορες σκέψεις, απόψεις και αποσπάσματα από συνεντεύξεις που έχει δώσει ο Ρίτσαρντ Καπισίνσκι.

Έχουν πολύ ενδιαφέρον όλα αυτά που λέει, είναι πολύ καλογραμμένο και έτσι όπως είναι χωρισμένο σε μικρά κομμάτια, διαβάζεται πολύ εύκολα κι ευχάριστα.

Είχα σημειώσει αρκετά κομμάτια τα οποία μου φάνηκαν πολύ ωραία και που ήθελα να τα βάλω εδώ. Κομμάτια για τη γραφή, για το ρεπορτάζ, για τα ταξίδια, για την ανάγνωση, για τη δημοσιογραφία.. Είναι γεμάτο από όμορφες σκέψεις αυτό το βιβλίο.

Λίγες σελίδες πριν τελειώσει, όμως, διάβασα το παραπάνω απόσπασμα, και μου φάνηκε το πιο επίκαιρο για όσα γίνονται στην Ελλάδα εδώ και αρκετό καιρό. Το κομμάτι που αναφέρεται στους βουλευτές, είναι η απάντηση σε αυτούς που οργάνωναν τις -όχι και τόσο- ειρηνικές διαμαρτυρίες εναντίον τους.

Τέλος, αυτό που αναφέρει για την παιδεία και την εκπαίδευση, μπορεί από πολλούς να θεωρείται απλοϊκό σαν σκέψη, αλλά εγώ πιστεύω ότι η καλή και σωστή παιδεία είναι απάντηση σε όλα, κυρίως στη μετριότητα.




Ένα πολύ καλό και αναλυτικό κείμενο για τον Ρίτσαρντ Καπισίνσκι και τα βιβλία του έγραψε ο Τάσος Τέλλογλου στο 1ο τεύχος του περιοδικού "The Books' Journal". Δυστυχώς δεν υπάρχει online.

3 σχόλια:

Χαρά είπε...

Πολύ ωραία ανάρτηση! Έχεις τον τρόπο να ανακαλύπτεις και να διαβάζεις πάντα επίκαιρα βιβλία!
Μην παραμελείς το μπλογκ σου. Αυτές είναι συμβουλές από μακρυά. :)

Κωνσταντίνος Μπούγας είπε...

@Χαρά: νομίζω είναι το πρώτο σου σχόλιο εδώ και χαίρομαι γι'αυτό! ;ο)

Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Το βιβλίο αυτό το είχα κερδίσει πέρυσι σε ένα διαγωνισμό και το διάβασα φέτος, όμως. Ήταν η κατάλληλη στιγμή!

Σ'ευχαριστώ για τις συμβουλές-θα μου τις πεις κι από κοντά σε λίγες μέρες. :Ρ

amousicos είπε...

ωραία επιλογή